Районна прокуратура – Велико Търново ще иска постоянен арест за криминално проявен, противозаконно лишил от свобода млада жена

20 Август 2024 г.

Районна прокуратура – Велико Търново привлече в качеството на обвиняем 36-годишен мъж, принудително лишил от свобода 21-годишна жена в гр. Велико Търново. Двамата се познавали бегло, като обвиняемият я заблудил, че ако отиде до дома му, ще ѝ даде дрехи и мобилен телефон, а после ще си тръгне. Вместо това я заключил в жилището, където я държал 5 денонощия против волята ѝ.

Той е привлечен в качеството на обвиняем за това, че за времето от 13.08.2024 г. до 18.08.2024 г. в гр. Велико Търново, противозаконно лишил от свобода пълнолетната пострадала, държал я заключена в имота, не ѝ позволявал да излиза, нанасял ѝ периодично побой и деянието е извършено по начин, мъчителен за пострадалата,  проявявал садистично отношение, крещял "Ще ти счупя зъбите!", заплашвал я с нож, нанасял ѝ удари с кабели, като лишаването от свобода е продължило повече от две денонощия  – престъпление по чл. 142а, ал. 5, пр.1, хип.1 и пр. 2 вр. с ал. 1  от НК.

За това престъпление законът предвижда наказание от три до дванадесет години лишаване от свобода.

Обвиняемият е осъждан за извършени множество престъпления от общ характер, като е изтърпявал ефективни наказания лишаване от свобода и е излязъл от затвора на 01.08.2023 г.

С постановление на наблюдаващия  прокурор от Районна прокуратура – Велико Търново,  обвиняемият е задържан за срок до 72 часа и спрямо него предстои внасяне на искане в Районен съд - В. Търново за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Предстои назначаването на експертизи, разпити на още свидетели и други следствени действия.

         Действията по разследването продължават под наблюдението на РП - Велико Търново.