Окръжна прокуратура – Габрово ще иска арест за обвиняем за разпространение и държане на 31 килограма марихуана

19 Август 2024 г.

Окръжна  прокуратура – Габрово ръководи разследване за разпространение и държане с цел разпространение на марихуана с общо тегло 31 килограма,  в съучастие от две лица, извършено при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, както и за сговаряне помежду им за извършване на територията на област Габрово на престъпления по чл.354а ал.1 от НК,  с цел набавяне на имотна облага.

       Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – претърсване и изземване и се води за  престъпления по чл.321 ал.6 от НК и чл.354а ал.2 изр.2, предложение последно, т.4 във вр. с ал.1 във вр. с чл.29 ал.1 б.“а“ във вр. с чл.26 ал.1 във вр. с чл.20 ал.2 от НК

По същото като обвиняем е привлечен З.Н., на 44 години, от гр. Габрово за това, че през периода от началото на месец август 2024 г. до 15.08.2024 г. на територията на община Габрово се сговорил с Й.Й. от с. Рязковци, общ. Габрово да върши на територията на област Габрово престъпления по чл. 354а, ал. 1 НК, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага. Той е привлечен като обвиняем и за това че в периода от 12.08.2024 г. до 15.08.2024г., при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, с три отделни деяния, извършени в с. Буря, общ. Севлиево, в гр. Севлиево и в гр.Габрово, в съучастие като съизвършител с горепосоченото лице, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, разпространил и държал с цел разпространение марихуана  с общо тегло 31 килограма, разпределена в 62 отделни опаковки, всяка от тях по 0.5 килограма.

       Окръжна прокуратура-Габрово е задържала обвиняемото лице З.Н. за  срок до 72 часа до довеждането му пред съда, като предстои внасяне на искане в Окръжен съд - Габрово за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

       Предстои назначаване на експертизи относно предмета на престъпленията,  разпити на свидетели и други следствени действия.

      Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово.