Великотърновският апелативен съд уважи становището на прокуратурата и остави в ареста шофьор, причинил тежко пътно транспортно произшествие, при което е загинал мотоциклетист

10 Юни 2024 г.

С мярка за неотклонение  „Задържане под стража“ остава турският шофьор на ТИР, причинил тежко пътно-транспортно произшествие в Прохода на Републиката, при което загина мотоциклетист, след като Великотърновският апелативен съд остави без уважение искането му за изменението ѝ в по-лека. Становището на Великотърновската апелативна прокуратура бе, че  арестът на обвиняемия трябва да продължи.

Е.А. е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Велико Търново за това, че на 24.05.2024г, около 13.40 часа, на път гр. Гурково - гр. Велико Търново, в землището на с. Въглевци, Община В. Търново, при управление на моторно превозно средство – влекач „Скания G4х2“, с прикачено полуремарке, турска регистрация, нарушил правилата за движение по пътищата, регламентирани в Закона за движението по пътищата. Той не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство, което е управлявал, като след десен завой навлязъл в лентата за насрещно движение и по непредпазливост причинил смъртта на мотоциклетист – румънски гражданин на 45 години.  Престъплението е по чл. 343, ал. 1, буква „В“, пр. 1 във вр. с чл. 342, ал.1 от НК.

Апелативен съд – Велико Търново прие доводите на прокурора, че от събраните доказателства по делото може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е обвинен и е налице реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. С тези мотиви въззивният съд потвърди определението на Окръжен съд – Велико Търново като правилно и законосъобразно и не уважи искането на обвиняемия за изменението на взетата спрямо него мярка за неотклонение „Задържане под стража“  в по-лека. 

Определението на АС- Велико Търново  не подлежи на обжалване.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Велико Търново.