Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследване по досъдебно производство за транспортно произшествие с влак, при което един e загинал, а друг е пострадал

7 Юни 2024 г.

Днес, 07.06.2024 година, окръжният прокурор на Окръжна прокуратура-Плевен Владимир Николов на проведен брифинг в сградата на Съдебната палата в град Плевен, изнесе подробности около възникнало транспортно произшествие с влак, при което има един загинал и един ранен.

Той посочи, че Окръжна прокуратура-Плевен ръководи разследването по досъдебно производство, образувано за това, че на 06.06.2024 година, в междугарието Телиш-Горни Дъбник, при управление на подвижен железопътен състав, са нарушени правилата за движение и по непредпазливост е причинена смъртта на едно лице и телесна повреда на друго – престъпление по чл. 343, ал.3, вр. чл. 342, ал.1, пр.1 от НК.  То е образувано с първо действие по разследването – оглед на местопроизшествие. Огледът е извършен от следователи при НСС, които са тясно специализирани в разследването на този род дела, отличаващи се сголяма специфика.

Установено е към момента, че се извършвал ремонт на участък, в който има две жолелезопътни линии (коловози). Те са на отстояние една от друга на около 3 метра.  Ремонтната дейност е планова, но поради своя характер не можело да се извършва при високи температури. Това наложило дейността да е в късните часове на деня. Ремонтът се извършвал от служители на Национална компания железопътна инфраструктура /НКЖИ/ - секция Враца. Вечерта на 06.06.2024 година, около 22 часа, те се придвижвали с пробивна машина в посока от Г. Дъбник към село Телиш. В междугарието, където е трябвало да се ремонтира, спрели машината. Били са общо четири работника, двама от които машинисти. Последните слезли от външната - безопасна страна, а техническият ръководител на екипа и главният инженер слезли от другата - вътрешна страна, т.е. между двата коловоза. В този момент от срещуположната посока дошъл бърз влак. Движил се е в посока Варна-София. При разминаването им блъснал един от работниците и той е загинал на място. Другият работник е повлечен от въздушната вълна и е с тежки наранявания.

При огледа е иззета скоростомерната лента на локомотива, за да се установи скоростта. Взети са проби от двамата машинисти на ремонтната машина и на локомотива, които са отрицателни.

Точното мястото на инцидента се намира на около шест километра извън с. Горни Дъбник, посока с. Телиш, което е трудно проходимо.  Окръжният прокурор изказа благодарности към служителя от РУ Долни Дъбник - Коста Иванов Иванов, който въпреки, че не е бил на робата по това време, веднага се е отзовал на място и с личния си високо проходим автомобил е оказал необходимото съдействие, за да може лекари и следователи да се придвижат до местопроизшествието.

Вероятната версия за възникналия инцидент е нарушаване на правилата за безопасност.

Действията по разследването продължават.