Окръжният прокурор на Плевен: Прокуратурата е взела всички необходими мерки за изясняване на обстоятелствата и работи активно по досъдебното производство във връзка с прострелян от полицай 19-годишен младеж

7 Юни 2024 г.

Днес, 07.06.2024 година, окръжният прокурор на Окръжна прокуратура-Плевен Владимир Николов, директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков и Директор на ОД на МВР –Плевен Живко Ламбов на проведен брифинг в сградата на Съдебната палата в град Плевен, изнесоха подробности около възникналия инцидент с прострелян младеж от полицейски служител.

Окръжният прокурор Владимир Николов, оповести пред медиите  конкретика, около  проведеното до момента разследване по досъдебното производство. Съобщи, че то се води под надзора на Районна прокуратура-Плевен и е образувано за това, че на 06.06.2024 година  е причинена телесна повреда, чрез произвеждане на изстрел с оръжие, на 19- годишен младеж от полицейски служител при изпълнение на службата му - престъпление по чл. 131, ал.1, т.2 от НК. Дежурният следовател от ОСО при ОП Плевен, след получен получил сигнал от дежурната част при ОД на МВР за инцидента, незабавно е предприел неотложни действия по разследването. Веднага на местопроизшествието е извършен оглед. То е посетено и от дежурен прокурор. Последвал е оглед на лек автомобил „Фиат“, в който се е возил пострадалият младеж, заедно с още четирима. При огледа на местопроизшествието са намерени и иззети две гилзи. Огнестрелното оръжие използвано от полицейския служител е предадено от него доброволно и са взети обтривки от ръцете му. Установени са камерите за видеонаблюдение в района, а един от записите вече е приобщен по делото.

Разпитани са полицейските служители, както и четирима от младежите. Пострадалият не е разпитан предвид здравословното му състояние, но когато то позволява, веднага ще се пристъпи към неговия разпит.

Полицейският служител произвел изстрела, както и водачът на автомобила „Фиат“, и тримата пътници в него, без пострадалия, са тествани за наличие на алкохол и наркотици в кръвта. Всички резултати са отрицателни.

Лекар е предал проектил, изваден от тялото на пострадалия. Той заедно с оръжието ще бъдат обект на балистични експертизи, които ще се възложат на експерти към НКК–София, за да се избегнат всякакви съмнения относно достоверността на заключенията.

Предстои назначаване и на други експертизи за изясняване на обстоятелствата. Възложени са  общо издирвателни мероприятия за установяване на свидетели.

На записите от камерите ще бъде възложена видеотехническа експертиза.

С оглед събраните данни на този ранен етап е установено, че е възникнал конфликт на пътя, но към момента не е категорично изяснена причината за това. По делото се оформят две различни версии – едната на младежите от лекия автомобил“ Фиат“, а другата е на полицаите. Младежите твърдят, че конфликтът е провокиран от водача на другия автомобил, който са застигнали, а полицаите обратното. Пътуващите в лекия автомобил Фиат отричат да са възприели слезлите от другия автомобил за полицаи. Органите на реда, твърдят, че са се легитимирали по надлежния начин. Това противоречие, ще бъде проверено, чрез всички възможни средства и способи за доказване в хода на досъдебното  производството, за да се установи обективната истина, уточни прокурор Николов.

Накрая окръжният прокурор запозна журналистите с факта, че на проведена работна среща с наблюдаващия прокурор по делото е уведомен, за неговото становище, че на база събраните доказателства на този етап, ще предприеме привличане на полицейския служител произвел изстрела в качеството му на обвиняемо лице, което ще бъде осъществено рамките на днешния ден.

Увери обществото, че прокуратурата е взела всички необходими незабавни мерки за изясняване на обстоятелствата и по делото се работи  приоритетно и обективно.

Директорът на Главна Дирекция Национална полиция Атанас Илков определи действията на полицая като непрофесионални и застрашаващи живата на други лица. Заяви категорично, че ръководството е безкомпромисно към поведения на служители, които превишават правомощията си, какъвто е и настоящия случай.

Директорът на ОД на МВР Плевен Живко Ламбов съобщи, че се провежда дисциплинарна проверка по случая и че служителят е отстранен от длъжност.

Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура-Плевен.