ВТАС потвърди доживотния затвор за бащата, убил двегодишната си дъщеря, който бе предаден на съд по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово

30 Май 2024 г.

Великотърновският апелативен съд потвърди изцяло доживотната присъда, постановена от Окръжен съд – Габрово, на която бе осъден баща, убил детето си.

          Той бе предаден на съд с обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово и бе признат за виновен от две съдебни инстанции за това, че  на 04.02.2021 г., около 10.00 ч., в гр. Севлиево, в жилището си на улица „Отец Паисий“, умишлено умъртвил малолетната си рождена дъщеря Б. М., която се е намирала в безпомощно състояние (чрез направен разрез отпред и напречно на шията на детето с върха на нож), като след около пет минути тя е починала от тежката и несъвместима с живота остра кръвоносна загуба.

          На основание чл. 116 ал. 1, т. 3, пред. 4, пред. 2 и т. 5, вр. с чл. 115 от НК, първоинстанционният съд го осъдил на доживотен затвор, което наказание да изтърпява при първоначален специален режим. Осъден е и да заплати на близките на убитото дете общо 110 000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди в резултат на деянието. 

        Присъдата е потвърдена от въззивната инстанция и подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд.