Доживотна присъда за убийство на 59-годишна жена по обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч

25 Април 2024 г.

По внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Ловеч, състав на Окръжен съд – Ловеч постанови наказание доживотен затвор по отношение на И. Ц. от гр.Троян. Той е признат за виновен за това, че за времето от 11,30 часа до 18,00 часа на 10.01.2016 г. в гр. Троян, обл. Ловешка, в гориста местност в махала „Расташка“, при условията на опасен рецидив умишлено умъртвил 59-годишната П.Г. от гр.Троян, чрез удар върху дясната слепоочна кост с дръжка на газов пистолет марка „ЕKOL Mod 2005 Aras Compact“, кал. 9мм. - престъпление по чл. 116, ал.1, т. 12, предл. 1-во, във вр. с чл. 115, във  вр. с чл. 29, ал.1, б. „б“  от НК.

 

Убитата е била обявена за общодържавно издирване, след като на 10.01.2016 г. не се върнала от редовната си разходка в покрайнините на града, като въпреки дългите издирвания от близки, полицаи и планински спасители, тя не била открита. В хода на разследването е установено, че И. Ц. срещнал случайно Г. докато се разхождал в гориста местност, където тя също била на излет и била спряла да почине на беседка в гората. Двамата продължили разходката си заедно, след което Ц. проявил насилие над нея и я убил по описания по-горе начин. Убийството е разкрито около година и половина след извършването му, след намирането на останките на пострадалата в гористата местност.  

 

По искане на прокуратурата И.Ц. е с взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Присъдата е влязла в сила, след като е потвърдена от Апелативен съд – В. Търново и от Върховен касационен съд, и е приведена в изпълнение.