Окръжна прокуратура – Русе с информация за разследването по досъдебно производство за простреляна жена в града

14 Декември 2023 г.

Във връзка с водено досъдебно производство за тежко престъпление, при което жена бе простреляна в град Русе, разследващите работят по всички възможни версии, като водещата е ревностен мотив, това съобщи  окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев на брифинг в присъствието на старши комисар Пламен Първанов, директор на ОД на МВР в града и на наблюдаващия прокурор Борислав Велков.

Бе съобщено, че на 13 декември 2023 г., чрез ЕЕН 112, в ОД на МВР – Русе е постъпила информация за упражнено насилие и произведен изстрел, при което е пострадала 39-годишна жена от гр. Русе. Мястото на инцидента - козметично студио собственост на пострадалата, е посетено незабавно от служители на ОД на МВР – Русе и Центъра за спешна медицинска помощ. Своевременно са започнали и процесуално-следствени действия, като случаят е докладва в Окръжна прокуратура – Русе с оглед данни за извършено престъпление по чл. 115 вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Жертвата е открита сама, обездвижена на земята и с белезници на ръцете. При оказване на първа помощ медиците са установили рана, предизвикана от изстрел с огнестрелно оръжие и значителна кръвозагуба, поради което по спешност е откарана в УМБАЛ „Канев“ - Русе, където е претърпяла хирургична интервенция и към момента се намира в интензивното отделение на медицинското заведение.

Установено е, че спрямо жертвата е упражнено физическо насилие от мъжа, с когото живее на съпружески начала – румънски гражданин на 46 г., пребиваващ в Р България.

В резултат на добрата координация и ефективните съвместни действия между Областната дирекция на МВР и Окръжната прокуратура - Русе, извършителят на деянието е установен непосредствено след извършване на престъплението. Намерен е в автомобила си  (паркиран в същия квартал), починал в резултат на задушаване от отработените газове на колата. В превозното средство е открито огнестрелното оръжие, с което е произведен изстрела – пистолет „Макаров“, 9 мм., който е бил незаконно притежаван от лицето.

В рамките на няколко часа са извършени редица процесуално-следствени действия, разпитани са четирима свидетели, изискана е необходимата информация, изискана е информация от полицейските служби на Р Румъния и са направени справките, които са важни на този етап на разследването. Назначени са няколко експертизи: съдебно-медицинска, балистична и техническа, уточни прокурор Георгиев.

Окръжният прокурор заяви, че сe работи по всички възможни версии, като водещата е свързана с ревностен мотив от страна на 46-годишния мъж, спрямо жената, с която живее на съпружески начала. До момента не са установени данни в извършване на престъплението да е участвало друго лице.

От извършените проверки в информационните системи на МВР и на прокуратурата няма подавани сигнали от пострадалата за извършено домашно насилие или друго престъпление от страна на мъжа, с когото живее на съпружески начала.

В хода на разследването е установено, че същото лице, през 2018 година е било екстрадирано по искане на Окръжна прокуратура – Русе в производство по изпълнение на eвропейска заповед за арест, издадена от съдебните власти на Р Румъния  (лицето е било признато за виновно и осъдено на шест години наказание „Лишаване от свобода“ за престъпление „трафик на хора“, извършено на територията на Италия, при което са пострадали румънски жени). Предстои да бъде направена проверка, дали е изтърпял това наказание и защо се намира на територия на България. Друга заповед за негово издирване и задържане не е постъпвала в Прокуратурата на Р България след това. Румънският гражданин не е осъждан на територията на Р България.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе.