Ученици от шест училища посетиха Съдебната палата във Велико Търново в Деня на отворените врати

24 Април 2023 г.

Близо 200 ученици от шест учебни заведения посетиха Деня на отворените врати в Съдебната палата във Велико Търново, който бе проведен съвместно от Апелативна прокуратура, Окръжна прокуратура, Районна прокуратура, Апелативен съд, Окръжен съд и Районен съд във В. Търново, на 21.04.2023 г.

       Инициативата бе открита от Христина Даскалова, заместник-председател на Апелативен съд – Велико Търново и Светослав Калчев, заместник – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново, заедно с административните ръководители: Теодорина Димитрова, председател на ОС В. Търново, Христо Христов, окръжен прокурор на ОП В. Търново, Младен Димитров, председател на РС В. Търново и Тихомир Шабов, районен прокурор на РП- В. Търново.

       „Вярвам, че днешното ви посещение тук ще ви бъде полезно – ще имате възможност да се срещнете и разговаряте с магистрати. Да разберете от тях с какви функции са натоварени и как ги изпълняват. Да видите структурите на съдебната администрация, без която съвременното правораздаване би било невъзможно. Да влезете в съдебните зали и да научите повече за съдебните процеси, които се провеждат в тях. Да знаете повече за собствените си права“, каза при откриването съдия Христина Даскалова.

       „Влизайки в тази сграда, вие влизате в институции, които са един от стълбовете на държавността. Без правосъдие не може да има правов ред, а без правов ред не може да има нормално работеща държава. Държавата -  това сте вие, това сме ние, хората, които прилагаме закона такъв, какъвто е създаден от законодателната власт“, допълни прокурор Светослав Калчев. Той също изрази надежда, че  посещението в Съдебната палата ще допринесе учениците да се запознаят с работа на съдебните институции и професията на прокурора, следователя и съдията, и благодари за проявения интерес.       

       Учениците участваха в информационни турове, в които имаха възможност да се запознаят с отделните служби в съда и прокуратурата и да разгледат изложба с архивни документи.

       Районният прокурор Тихомир Шабов, Младен Димитров, председател на Районен съд – В. Търново, съдия Кирил Хаджитанев и следовател Теменужка Атанасова се срещнаха с ученици от СПГИ „Д-р Петър Аладжов“ и ПМГ „Васил Друмев“.  Те ги запознаха с видовете наказателни и граждански дела, разглеждани пред първоинстанционния съд, обясниха им ролите на прокурора и следователя в наказателните производства. Учениците задаваха множество въпроси, като особен интерес проявяваха младежите от Старопрестолната гимназия по икономика, които се обучават в специалност „Съдебна администрация“ .

       Ученици от СУ „Вела Благоева“, Американския колеж „Аркус“ и СУ „Емилиян Станев” участваха в среща-разговор със съдия Димо Колев от Окръжен съд, прокурор Таня Катрева от Окръжна прокуратура, следовател Венцислава Ангелова и мл. следовател Драгомир Марков от Окръжния следствен отдел в старата столица. Младежите бяха запознати с общото устройство на съдебната власт, функциите на съдията, прокурора и следователя и също имаха възможност да задават въпроси, като проявиха особен интерес към престъпленията, свързани с държане и разпространение на наркотични вещества, към делата по Семейния кодекс и към размерите на наказанията за различните видове престъпления. В рамките на опознавателен тур, учениците имаха възможност да посетят различните помещения, ползвани от отделните служби в двата органа на съдебната власт и да получат разяснения за работата на служителите в тях.

         Прокурор Румяна Ирманова от Апелативна прокуратура – Велико Търново и съдия Ивелина Солакова от Окръжен съд - Велико Търново  проведоха среща с ученици начален курс на обучение от СУ „Вела Благоева“. По достъпен за възрастта им начин, прокурор Ирманова представи работата на прокуратурата, професията „прокурор“, какво са престъпленията, каква отговорност се носи за тях, модели на противоправно поведение, опасните игри и рисковете на които са изложени в интернет-пространството. Съдия Солакова ги запозна със историята на създаването на законите. За децата бяха подготвени  късметчета с римски сентенции. С голямо въодушевление малките ученици облякоха и се снимаха в тоги на прокурор и съдия.

       Зам.-председателите на Апелативен съд – Велико Търново съдия Христина Даскалова и съдия Корнелия Колева се срещнаха с ученици от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“. Учениците имаха възможността да научат от тях повече за съдебните производства по наказателни и граждански дела, за структурата и йерархията на съдилищата в рамките на системата за обжалване, за необходимата професионална подготовка и обучение за тези от младежите, които имат интерес да станат юристи.

       Всеки от учениците от шестте учебни заведения, посетил Съдебната палата в Деня на отворените врати получи и специална грамота.