За професията на магистрата, правомощията и функциите на участниците в наказателното производство говориха прокурори от Окръжна прокуратура-Габрово пред ученици от ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово в Деня на отворените врати

10 Април 2023 г.

По покана на Окръжна и Районна прокуратура – Габрово, на 05.04.2023 г., ученици от VII б и VII в клас на Второ основно училище „Неофит Рилски“ - Габрово гостуваха в съдебната палата  по повод Деня на отворените врати. В съдебната зала седмокласниците бяха посрещнати от Тихомир Петков, окръжен прокурор и от Пламена Дичева, заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово, които ги запознаха със структурата и функциите на различните органи на съдебната власт. Гостите получиха информация за правата и задълженията на участниците в съдебния процес, за видовете дела, по които участва представител на прокуратурата и основните правомощия на прокуратурата.

       Учениците проявиха интерес към най-често извършваните престъпления на територията на Габровски съдебен район. Сред тях са кражби, управление на МПС след употреба на наркотични вещества и алкохол, държане и разпространение на високорискови наркотични вещества, престъпления по транспорта и др. Специално внимание бе обърнато и на случаи на закани с престъпление към малолетни, опасност от насилие и употреба на наркотични вещества сред подрастващите, както и случаи, при които малолетни и непълнолетни лица могат да станат жертви на изнудване и на престъпления против половата неприкосновеност в социалните мрежи.

         В дух на дискусия премина втората част на срещата, при която учениците задаваха въпроси, като им бяха разяснени начините, по които могат да сигнализират, в случай, че са  пострадали от престъпление.