Окръжна прокуратура – Габрово и Районна прокуратура – Габрово отчитат над 93 % осъдителни присъди и санкционни решения по внесени дела в съда

27 Март 2023 г.

Прокуратурите от Габровски съдебен район отчетоха дейността си за 2022 година. На събранието, ръководено от окръжния прокурор г-н Тихомир Петков, присъстваха г-жа Зорница Таскова - прокурор в отдел „Съдебен“ при Върховна касационна прокуратура, г-жа Йорданка Чанкова - прокурор в отдел „Административен“ при Върховна касационна прокуратура, г-жа Таня Недкова – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – В. Търново, г-жа Антоанета Чакърова – прокурор в Апелативна прокуратура – В. Търново, административните ръководители на Окръжен съд – Габрово и Административен съд - Габрово, ръководителите на местните структури на МВР, ДАНС, С“БОП“, главният разследващ полицай, прокурорите и следователите от съдебния район.

Анализирани бяха резултатите от дейността на функциониращите две прокуратури на територията на съдебния район: Окръжна прокуратура – Габрово и Районна прокуратура – Габрово с териториалните ѝ отделения в Севлиево, Трявна и Дряново.

През 2022 г. прокуратурите от съдебния район са наблюдавали общо 2721 досъдебни производства, от тях 64 % са били образувани през годината, което е положителен показател за срочността на разследването. Приключени са били 1189 досъдебни производства, всички в законовите срокове. Продължава да е висок делът на  досъдебните производства, разследвани и решени до 8 месеца, които са близо 72 % от общия брой на прекратените и внесени в съда досъдебни производства.

От провежданите досъдебни производства най-голяма част касаят престъпления по Глава V от НК „Престъпления против собствеността" – 48 %, като от тях най-голям дял заемат кражбите – 81 % , и престъпленията по Глава XI от НК „Общоопасни престъпления“ - 41 %, сред които близо 25 % са деянията, свързани с наркотични вещества. Констатира се увеличение в броя на престъпленията против собствеността със 7,44 %, намаление в броя на престъпленията против личността и на общоопасните престъпления с около 8 %. Налице е намаление с 40 % на престъпленията по транспорта с причинена смърт, извършени по непредпазливост и тревожно увеличение с 300 % на деянията по транспорта с причинени телесни увреждания по непредпазливост. В резултат на екипната работа и взаимодействието на наблюдаващите прокурори и разследващите органи са отчетените най-високи резултати на средния процент разкриваемост сред прокуратурите от района на Апелативна прокуратура – В. Търново и най-висок за ОД МВР – Габрово сред дирекциите в страната.

През 2022г. е отчетен невисок брой на постановените оправдателни присъди и върнати от съда дела по внесените в съда прокурорски актове. Всички те са били обект на анализ с цел избягване на пропуски. През отчетния период не са постановени оправдателни присъди по дела със значим обществен интерес. Съдилищата в Габровски съдебен район са постановили общо 408 осъдителни и санкционни решения. Отчетен е висок относителен дял /93.36%/ на влезлите в сила осъдителни и санкционни съдебни актове спрямо решените през 2022 г. дела, образувани по внесени прокурорски актове в съда.

Прокурор Таскова и прокурор Чанкова, както и апелативният прокурор г-жа Недкова отчетоха добрите резултати от дейността на прокуратурите в Габровски съдебен район през 2022 г. и им пожелаха да ги запазят и през 2023г.