Отчетът на Апелативна прокуратура – Велико Търново за 2021 г. - повече наблюдавани бързи производства, внесени в съда прокурорски актове и осъдени и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт лица

11 Април 2022 г.

                      На 08.04.2022 г. се проведе годишното отчетно събрание на Апелативна  прокуратура – Велико Търново за 2021 г. , бе ръководено от апелативния прокурор Таня Недкова. На него присъстваха Десислава Пиронева-заместник на главния прокурор при Върховна административна прокуратура, Корнелия Колева-зам.-председател на Апелативен съд – В. Търново, прокурорите от Апелативна прокуратура- В. Търново и административните ръководителите на окръжните прокуратури във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе.

Бяха изнесени статистически данни и анализ за работата на прокурорите във всички етапи на наказателния процес, административната и контролно-ревизионна дейност и на обема на прокурорската дейност в апелативния район,  който включва районните и окръжните прокуратури във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе.

                   През 2021 г. прокурорите от района на Апелативна прокуратура – Велико Търново отчитат увеличаване на броя на новообразуваните преписки,  наблюдаваните бързи производства,  внесените в съда прокурорски актове, броя на предадени на съд и на осъдените и санкционирани лица. Ускорена е срочността на разследването, като са отчетени повече дела, приключени в срок до 8 месеца.

10 543 броя са регистрираните престъпления за 2021 година в апелативния район, като средният процент на разкриваемост е 55,2%.

Наблюдаваните  преписки по следствения надзор са 31 944 броя, като 94,2 % от тях са решени.

Броят на наблюдаваните досъдебни наказателни производства е 24 694 броя. Наблюдавани са  2302 бързи производства  , като от тях най-много са в ОП Плевен – 796 броя и в ОП -В. Търново- 586 броя.

    През 2021 г. прокурорите от апелативния район са внесли в съдилищата 4357 броя прокурорски актове (ОП Плевен - 1453 броя, ОП Русе - 873 броя, ОП ВТ - 839 броя,  ОП Ловеч – 733 броя и О П Габрово – 459 броя). На съд са предадени 4660 лица. Най-много внесени в съда прокурорски актове са за престъпления по глава XI от НК – общоопасни престъпления (54,17%), следвани от престъпления по глава Vот НК – престъпления против собствеността (16,73 %) и по глава VI от НК – престъпления против стопанството (7,64%).

 Постановените съдебните решения по внесените прокурорски актове са 2778 броя и са осъдените и санкционирани  4942  лица.  Оправданите лица с влезли в сила оправдателни присъди и решения са само 1,95 % от осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт.

         Прокурорите от Великотърновската апелативна прокуратура отчетоха най-висока среднодневна индивидуална натовареност измежду всички апелативни прокуратури в страната с най-много точки на ден на прокурор-0,86.

          В заключение заместник-председателят на Великотърновския апелативен съд Корнелия Колева изтъкна трайните колегиални отношения между магистратите от ВТАП и ВТАС, поздрави ги за резултатите и изрази очаквания за още по-качествена работа от страна на окръжните прокуратури. Заместник-главният прокурор Десислава Пиронева изрази удовлетворението на ръководството на Прокуратурата на Република България от работата на прокурорите и съдебните служители от района на Апелативна прокуратура- Велико Търново  и им пожела да запазят добрите си резултати и през 2022 г.