Брифинг на Окръжна прокуратура – Плевен във връзка с убийството на едногодишно момиченце в с. Лазарово

7 Януари 2022 г.

Днес, 07.01.2022 година на проведен брифинг, повод за който беше наблюдаваното досъдебно производство от Окръжна прокуратура -град Плевен за извършено убийство на едногодишно момиченце в село Лазарово, обл. Плевенска, участие взеха окръжният прокурор на Окръжна прокуратура -град Плевен Владимир Николов, заместник- окръжният прокурор на Окръжна прокуратура -град Плевен Николай Пачевски, директорът на ОД на МВР -град Плевен Веселин Вътов, началникът на  сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОД на МВР- град Плевен Христо Терзиев.

Окръжният прокурор Владимир Николов поднесе пред медиите  информация за проведеното до момента разследване по досъдебното производство. Съобщи, че работната водеща версия по делото за датата на  убийството е 22.10.2021 година;оповести предстоящите действия, а именно привличане на майката на детето в качеството на обвиняемо лице за извършено убийство и постановяване на задържане за срок до 72 часа от наблюдаващия прокурор, както и назначаване на редица експертизи.

Заместник- окръжният прокурор съобщи на медиите, че доказателствата по делото сочат  като извършител на деянието майката на детето. Той посочи, че и към момента се работи с нея, както и с нейния баща.Заяви, че детето е живеело в добри битови условия и не е имало никакви съмнения, за това то да е било в риск.

Директорът на ОД на МВР -град Плевен Веселин Вътов изнесе факти, свързани с разкриване на престъплението и работата на служителите на МВР. Съобщи, че в двора на къщата са намерени фрагменти, за които се предполага, че са от тялото на детето, като за доказване на произхода им  са назначени необходимите експертизи. Той изтъкна, че са налице самопризнания на майката за извършеното убийство и към момента с нея работят служители от Института по психология. Директорът посочи, че първоначално е бил подаден сигнал от дядото на детето, който съобщил за изчезването му, както до органите на МВР, така и до Отдел „Закрила на детето“. В хода на работата по този сигнал се е станало до разкриване на извършеното убийство.