Окръжна прокуратура-Габрово и Областна дирекция на МВР в Габрово със съвместен брифинг

30 Юни 2021 г.

Новият окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово Милчо Генжов и новият директор на ОД МВР Габрово Цветомир Цонков се срещнаха с журналисти на нарочен съвместен брифинг, на който представиха резултатите от съвместната работа на двете институции. На срещата присъстваха също заместник-окръжен прокурор Жени Шикова и комисар Цветан Петков, заместник-директор на ОД МВР Габрово.

"Един от основните приоритети на Прокуратурата и МВР е борбата срещу разпространението, държането и отглеждането на наркотични вещества, всяка от двете институции в рамките на своята компетентност. Заедно с полицията ще настъпваме срещу това „обществено зло“, което касае най-вече подрастващите. Ще подобряваме резултатите, за да имат те своя и възпиращ ефект, каза окръжният прокурор на Габрово Милчо Генжов.

Като постижения на дирекцията и прилежащите й районни управления в разкриване производството, държането и разпространението на наркотични вещества, беше посочено разкриването на засята в саксии марихуана в с. Петко Славейков, община Севлиево, както и случаи с държане на марихуана и лица, шофирали след употреба на наркотици. Старши комисар Цветомир Цонков каза, че тези случаи не са моментни и случайни постижения, а резултат от вършена назад във времето оперативна работа на служителите на ОД МВР, която продължава и изрази увереност, че тя ще доведе до по-значими резултати. 

Във връзка с извършеният на 25.06.2021 г., в с. Дървари,  опит за убийство, заместник-окръжен прокурор Жени Шикова уточни, че в Окръжна прокуратура – Габрово се води досъдебно производство, в качеството на обвиняем е привлечен мъж на 55 години и спрямо лицето е взета мярка за неотклонение задържане под стража. Тя допълни, че извършителят и жертвата са граждани на Великобритания, той на 55-годишна, а тя на 50-годишна възраст. И двамата са със статут на постоянно пребиваващи. Съжителствали са като семейство дълго време, но в момента са в период на раздяла и не живеели заедно. Мотивите са проява на битовия конфликт между тях. Служителите на полицията са реагирали много бързо на сигнала, обезпечили са местопроизшествието, иззели са следите от там и веднага е била уведомена прокуратурата.