Великотърновският апелативен съд уважи становището на прокуратурата и потвърди ареста на обвиняем за грабеж

4 Юни 2020 г.

Великотърновският апелативен съд уважи искането на Апелативна прокуратура – Велико Търново и потвърди определение на Окръжен съд – Велико Търново, с което е взета мярка за неотклонение задържане под стража, по отношение на обвиняем за грабеж на пари от възрастен мъж.

М.Щ. е привлечен в това качество по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Велико Търново за това, че на 27.05.2020 г. в гр. Горна Оряховица, отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 255 лева, от владението на 68-годишен мъж от същия град, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила – издърпал парите от джоба на ризата му, като деянието представлява опасен рецидив.  

Съдът прие, че от събраните до момента доказателства може да се   направи обосновано предположение за авторството на деянието, което е наказуемо с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, както и че съществува реална опасност лицето да се укрие и да извърши престъпление. Обвиняемият от години не живее на заявения постоянен и настоящ адрес. Осъждан е с 11 влезли в сила присъди, за тежки умишлени престъпления /основно грабежи/. Поради това Апелативният съд потвърди акта на първоинстанционния съд.

           Определението на АС -Велико Търново не подлежи на обжалване.