Ученици от осем училища посетиха Съдебната палата във Велико Търново в Деня на отворените врати

15 Април 2019 г.

Над 220 души, от които  160 ученици от осем учебни заведения посетиха „Ден на отворените врати“

Над 220 души, от които  160 ученици от осем учебни заведения посетиха „Ден на отворените врати“ в Съдебната палата във Велико Търново. Инициативата се проведе съвместно между Апелативна прокуратура, Окръжна прокуратура, Районна прокуратура, Районен съд, Окръжен съд и Апелативен съд във Велико Търново.

       Прокурор Румяна Ирманова от Апелативна прокуратура – Велико Търново и съдия Ивелина Солакова от Окръжен съд - Велико Търново  проведоха поредица от срещи с ученици начален курс на обучение. Срещите са продължение на съвместната инициатива между Апелативна прокуратура – Велико Търново и Регионално управление на образованието във Велико Търново, в рамките на която прокурори посетиха училищата в старата столица. Като продължение на инициативата в Деня на отворените врати, Съдебната палата бе посетена от групи ученици от училища извън старата столица – от СУ „Ангел Каралийчев“ – гр. Стражица, ОУ „Неофит Рилски“ – гр. Килифарево, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“- гр. Горна Оряховица  и СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Златарица. Представяйки адаптиран модул за ученици начален курс, прокурор Румяна Ирманова от Апелативна прокуратура, по достъпен за възрастта им начин, представи работата на прокуратурата, професиите „съдия“ и „прокурор“, какво са престъпленията, каква отговорност се носи за тях, модели на противоправно поведение, опасните игри и рисковете на което са изложени в интернет-пространството. Съдия Солакова ги запозна със историята на създаването на законите. За децата бяха подготвени  късметчета с римски сентенции. С голямо въодушевление малките ученици облякоха и се снимаха в тоги на прокурор и съдия.

       Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов и Мирослав Овчаров, прокурор от Окръжна прокуратура и  съдиите Милена Алексиева и Георги Георгиев от Районен съд, мл. съдия Ивайло Колев от Окръжен съд разговаряха с  гимназистите в среща-дискусия с магистрати.

       В рамките на деня на отворените врати бе разиграна симулация на съдебен процес по молба за международна правна помощ за разпит на свидетел чрез видеоконферентна връзка в Апелативен съд – В. Търново, от десетокласници от ПЕГ „Проф. д-р. Асен Златаров“, които влязоха в ролята на български и ирландски съдебни състави и осъществиха разпит на свидетел съгласно всички процедурни правила.

       Студентите по право във ВТУ разиграха симулативен наказателен процес по реално дело за побой с нанесена телесна повреда.

       Учениците участваха в информационни турове, в които имаха възможност да се запознаят с отделните служби в съда и прокуратурата и да разгледат изложба с архивни документи.