Увеличен брой на образуваните досъдебни производства за извършени престъпления отчита Окръжна прокуратура-Ловеч през изминалата година

26 Март 2019 г.

Данните бях отчетени на съвещание за отчитане на дейността на прокурорите от Окръжна и районните прокуратури от Ловешкия съдебен район за 2018 г

Увеличен брой на образуваните досъдебни производства за извършени престъпления отчита Окръжна прокуратура-Ловеч през изминалата година. С най-голям дял от престъпленията са тези срещу собствеността  и свързани с наркотици и упойващи вещества.

Данните бях отчетени на съвещание за отчитане на дейността на прокурорите от Окръжна и районните прокуратури от Ловешкия съдебен район за 2018 г. На съвещанието присъстваха зам.главните прокурори г-жа Пенка  Богданова и г-жа Мария Шишкова, г-жа Румяна Ирманова - прокурор от Апелативна прокуратура-Велико Търново, председателят на Окръжен съд-Ловеч - г-жа М. Вълчева и ръководители на  институции, дейността на които е пряко свързана с дейността на прокуратурата.

На съвещанието от окръжния прокурор Валентин Вълков беше прочетено резюме на годишния доклад, което съдържа основните показатели, характеризиращи дейността на прокурорите от района през 2018г. В доклада се посочиха няколко акцента, характерни за района. Установено е намаление на регистрираните престъпления с около 3,8 %  в сравнение с предходната година, като е завишена с около 4,5% разкриваемостта на престъпленията. С най-голям дял от престъпленията са тези срещу собствеността. Особено важни са данните за престъпления, свързани с наркотици и упойващи вещества, при които от 82 бр. са разкрити 80,5 %. През годината е увеличен броят на образуваните досъдебни производства за извършени престъпления. След проведено разследване са били приключени 70,72% от делата. По актове на прокурорите са били образувани наказателни дела в съдилищата в повече с 1,6 %. Със съдебен акт са били наложени наказания на 789 бр. лица. Съществено са намалени влезлите в сила оправдателни присъди /2 бр. за годината, при 7 бр. за 2017г./,като се посочиха и причините за този добър резултат. С 19,2 % са намалели върнатите от съда прокурорски актове и дела. Проблемите с върнатите дела са били предмет на обсъждане на нарочно съвещание през годината. В доклада беше отчетена и дейността на прокурорите по участие в дела по ЗОДОВ срещу съда, прокуратурата и разследващите органи, които общо са 10 бр. По важни групи престъпления окръжният прокурор акцентира на увеличението на досъдебните производства за корупционни престъпления, като в съда са внесени 7 бр. дела срещу 9 лица, 5 от които за с влезли в сила присъди. Важна част от дейността на прокурорите е свързан с надзора за законност. При извършени проверки по надзора за законност са констатирани 48 бр. нарушения, изготвени за 24 бр. предложения до съответните компетентни органи, внесени са общо 48 бр. протести в Административни съд-Ловеч за незаконосъобразност на текстове на наредби на общините, като в резултат на това повечето общини са предприели бързи мерки за отстраняване на незаконосъобразните текстове. В доклада се посочи, че през годината са извършени проверки на дейността на Окръжна и районните прокуратури, при които не са установени съществени пропуски в дейността на прокурорите.  В края на доклада се поставиха задачите пред прокурорите от района за настоящата година: отстраняване на допускани слабости в работата на прокурорите и разследващите при разследването, повишаване квалификацията на разследващите органи и прокурорите.

В изказванията си заместник главния прокурор Пенка Богданова и заместник главния прокурор Мария Шишкова дадоха много добра оценка на дейността на прокурорите от района, която в последните години се явява традиция, особено по отношение на приключването на преписките и делата в срок, качеството на изготвяните актове. Акцентира върху добрата работа и взаимодействие с полицията по бързите досъдебни производства, при които се наблюдава увеличение в сравнение с предходната година.