Ден на отворените врати организират органите на съдебната власт в Съдебната палата във Велико Търново

10 Април 2018 г.

"Ден на отворените врати" ще се проведе на 13.04.2018г. (петък) в Съдебната палата във Велико Търново. Целта на инициативата, която се провежда за поредна година е повишаване на правната култура на обществото и доверието в работата на съдебната власт.

"Ден на отворените врати" ще се проведе на 13.04.2018г. (петък) в Съдебната палата във Велико Търново. Целта на инициативата, която се провежда за поредна година е повишаване на правната култура на обществото и доверието в работата на съдебната власт.

         Както и в предишни години, инициативата се провежда съвместно между всички органи на съдебната власт в палатата - Апелативна, окръжна и районна прокуратури и Апелативен, Окръжен и Районен съд Окръжния следствен отдел. В рамките на мероприятието са предвидени редица инициативи, насочени основно към младите хора - ученици и студенти от старата столица, като събитието е отворено за всички граждани, проявяващи интерес към работата на съдебната власт във Велико Търново, както и към представителите на медиите.

         В мероприятията активно ще вземат участие студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и ученици от пет училища във Велико Търново.

         Денят на отворените врати ще бъде открит официално от 10.00 ч. с приветствия от административните ръководители на Апелативен съд – Велико Търново и Апелативна прокуратура – Велико Търново.

И тази година в програмата са предвидени информационни турове в органите на съдебната власт. Отново съвместно със студенти по право са подготвени и два интересни модула- „В кориците на делото“ и „симулативен процес“, които ще бъдат представени пред посетителите на инициативата. „В кориците на делото“ се акцентира върху всички етапи  на досъдебното и съдебно производство – от извършване на престъплението,  разследването, разкриване на извършителя, повдигане на обвинение и предаване на съд, разглеждане на делото от съдебните инстанции и влизане на присъдата в сила. „Симулативният процес“ разигран от студенти ще въведе присъстващите в протичането на съдебния процес. За учениците начален и среден курс са предвидени адаптирани за възрастта модули, с които ще се представи работата на прокуратура и съда и професията съдия и прокурор.

 

 

Програма:

 

Организираните мероприятия ще протекат по следната програма:

 

10.00 – 10.15 – Откриване на „Ден на отворените врати”

10.15 – 11.05 – Информационен тур в Районен съд и презентация за                    използването на адаптираните стаи за изслушване на деца                            във ВТРС

10.15 – 11.05 – Информационен тур в Окръжен съд и демонстрация на   софтуера за синтез на реч във ВТОС

10.15 – 11.05 –  Информационен тур в Апелативен съд – Велико Търново, представяне на службите в съда и системите за видеоразпределение на дела, видеоконферентна връзка и системата за отдалечен достъп до електронните папки по дела.   

10.15 – 11.15 – „В кориците на делото” – запознаване с всички етапи на досъдебното и  съдебното производство. (Зала 11)

11.30 –12.30 – Симулативен процес по право в РС–Велико Търново. (Зала 1)

11.10 – 12.10 – Среща-дискусия на съдии, прокурори и следовател с ученици по въпроси, свързани с работата на съдебната власт. (Зала 9)

12.15 – 12.45 – Информационен тур в районна, окръжна и апелативна прокуратури.

13.30 – 16.00 - Среща-представяне на работата на съда и прокуратурата пред  деца от началния курс на обучение. 

14.00 – 15.00 – Информационен тур за ученици начален курс, включващ           адаптираните зали за изслушване на деца в Районен съд, демонстрация на система за синтез на реч в Окръжен съд и съдебна зала 8 в Окръжен съд.

10.15 – 15.00 – Изложба на архивни документи.