4 066 бързи и незабавни производства са образували прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив

18 Април 2016 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров даде много добра оценка за работата на обвинителите от апелативната зона на годишното отчетно събрание

Между 11 и 12 бързи и незабавни производства образуват всеки ден прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив. Това става ясно от анализа за работата на обвинителите през 2015 г., който бе представен на общо събрание на прокурорите в петък в Пловдив. На съвещанието присъства главният прокурор Сотир Цацаров. Докладът за работата бе представен от апелативния прокурор Иван Даскалов.

„Единствената възможна оценка, която мога да дам за работата на прокуратурите от Апелативна прокуратура-Пловдив, е много добра“, обяви главният прокурор Сотир Цацаров, след като се запозна с резултатите от анализа. В доклада бе отбелязано, че се запазва положителната тенденция за увеличаване на незабавните производства в апелативната зона, което означава „правосъдие за три дни“ - това е срокът от регистрирането на престъплението до внасянето на обвинителен акт в съда срещу извършителя, както и ръста на бързите производства, които приключват за седем дни.

През 2015 г. са били наблюдавани общо 4 066 бързи и незабавни производства от прокуратурите в апелативната зона, която включва Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали, или на ден се образуват по 11 и 12 от тях. Делата, по които се водят тези разследвания, са най-вече за кражби, грабежи, измами, държане на акцизни стоки без бандерол, нарушаване на обществения ред, незаконно превеждане през границата на чужди граждани и др., които са и структуроопределящи престъпления за района.  

„Бързите и незабавни производства са приоритет в нашата работа. Те максимално скъсяват времето до налагането на наказанието за извършителите и по този начин полицаи и прокурори могат да работят по други по-сложни и обемни дела“, обясни апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

В отчетния доклад е записано още, че през 2015 г. прокурорите в апелативната зона са осъществявали надзор и ръководство на общо 42 575 досъдебни производства, като почти половината от тях са били новообразувани. През миналата година са били внесени в съда общо 7 474 прокурорски акта, осъдени и санкционирани са общо 8 508 лица и само 106 лица са били оправдани или това е 1,23 % от общия брой. Тенденцията е за намаляването на продължителността на сроковете на разследване в досъдебната фаза.

През 2015 г. под специален надзор са били взети 51 дела, от които 45 от прокурорите от Апелативна прокуратура-Пловдив, а останалите от окръжните прокуратури.

Прокурорите от апелативната зона са наблюдавали и общо 651 досъдебни производства за корупционни престъпления, което е повече в сравнение с 2014 г., а най-много от тях са за били за подкупи.