Прокурори от Окръжна прокуратура-Пловдив изнесоха лекции по безопасно поведение на пътя пред 4 419 единайсетокласници от областта

31 Март 2016 г.

Екипи от прокурори, следователи и полицаи изнесоха лекции по безопасно поведение на пътя пред 4 419 ученици от 11 клас в 68 училища в Пловдив и областта. Кампанията стартира на 15 февруари 2016 г. в Езикова гимназия „Пловдив“ в гр. Пловдив и приключи в края на миналата седмица в СОУ „Св. Патриарх Евтимий“ в гр. Пловдив. Инициативата бе на Окръжна прокуратура-Пловдив и се осъществи съвместно със служители на ОД на МВР-Пловдив и Регионалния инспекторат по образованието.

Екипи от прокурори, следователи и полицаи изнесоха лекции по безопасно поведение на пътя пред 4 419 ученици от 11 клас в 68 училища в Пловдив и областта. Кампанията стартира на 15 февруари 2016 г. в Езикова гимназия „Пловдив“ в гр. Пловдив и приключи в края на миналата седмица в СОУ „Св. Патриарх Евтимий“ в гр. Пловдив. Инициативата бе на Окръжна прокуратура-Пловдив и се осъществи съвместно със служители на ОД на МВР-Пловдив и Регионалния инспекторат по образованието. Ученици от градовете Пловдив, Кричим, Карлово, Първомай, Хисаря, Съединение, Стамболийски, Перущица, Асеновград, Сопот, Брезов и Лъки се срещнаха с полицаи и магистрати, разследвали тежки пътни произшествия в региона и дискутираха с тях  причините за катастрофите, както и получиха съвети как да шофират безопасно и спазват правилата за движение, като водачи и пътници.

Лекциите се провеждаха в часа на класния ръководител. Причината срещите да бъдат с ученици от 11 клас е, че на тази възраст те имат право да се записват за обучение в курсовете за получаване на свидетелство за правоуправление. Статистиката сочи, че през последния месец в Пловдив и областта няма тежки пътни произшествия със загинали или ранени млади хора на възраст под 20 години.

По време на лекциите гл. инспектор Ботьо Гергинов от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-Пловдив представи два кратки филма, от по четири и седем минути, за опасностите при неспазване на правилата за движение. В тях бяха показани кадри от катастрофи и обяснени най-честите причини за тях – движение с превишена и несъобразена скорост, отнемане на предимство, неправилно изпреварване и др.

Учениците се интересуваха как да подадат сигнал, ако станат свидетели на пътно произшествие или видят пиян водач да се качва в автомобила си, каква е разрешената скорост в различните населени места и др. Прокурорите даваха примери от практиката и им разясниха, че според измененията в Наказателния кодекс наказанията и санкциите за водачите, нарушили правилата за движение, са значително завишени.