Районна прокуратура - Пловдив наблюдава досъдебно производство за установяване на причините за смъртта на 67-годишен британски гражданин

24 Юни 2024 г.

По повод запитвания от медии ви уведомяваме, че Районна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за установяване на причините за настъпилата смърт на Р.Г., на 67 г., британски гражданин. Той е починал на 19.06.2024 г. в гр. Пловдив,  в УМБАЛ „Св. Георги“, в Отделението по токсикология, където е бил приет същия ден.

Установено е, че на 18 юни 2024 г., вечерта, Р.Г. е потърсил лекарска помощ в болницата. Той е бил прегледан, след което освободен. Малко по-късно Р.Г. се е върнал в болничното заведение, като е настоявал отново да бъде прегледан. Поради тази причина е бил подаден сигнал на частната охранителна фирма, ангажирана със сигурността на болницата. Няколко служители от фирмата се отзовали пред входа на „Спешния център“ на УМБАЛ „Св. Георги“. Там възникнала конфликтна ситуация между британския гражданин и охранителите. Те се опитали да го отстранят от района на болницата, но той отказал, настоявайки да бъде прегледан от лекар. В това време Р.Г. е бил бутнат на земята от един от охранителите и е останал там до пристигането на полицейски екип от Второ РУ, гр. Пловдив, където е бил подаден сигнал за инцидента. Служителите на МВР са установили, че Р.Г. в бил в съзнание. Впоследствие той е бил приет в Отделението по токсикология в болницата, където е починал в ранните часове на 19 юни 2024 г.

По досъдебното производство се извършват действия по разследването - разпитват се свидетели, иззети са веществени доказателства, назначена е тройна съдебномедицинска експертиза, която да отговори на въпроса каква е причината за смъртта на Р.Г. и дали има травматични увреждания по тялото му, както и химическа експертиза, която да установи дали в кръвта на починалия е имало наличие на алкохол. 

След събиране на всички доказателства наблюдаващият прокурор ще направи анализ и ще се извърши преценка за евентуално привличане към наказателна отговорност.