Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем и задържа мъж за контрабанда на хероин за 1 028 160 лева

28 Май 2024 г.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем И.А., на 41 г., български гражданин, за това, че без надлежно разрешително пренесъл през границата на страната високорисково наркотично вещество – хероин, с общо брутно тегло 6,120 килограма на стойност 1 028 160 лева, като предметът на престъплението е в особено големи размери и деянието представлява особено тежък случай – престъпление по чл.242 ал.4 предл. 1 във връзка с ал. 2 предл.1 от Наказателния кодекс.

На 26 май 2024 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ от Република Турция в Република България влязъл лек автомобил, марка „Фолксваген“, с българска регистрация. Моторното превозно средство било управлявано от 24-годишна жена, а с нея пътувал И.А. Лекият автомобил бил отклонен за щателна митническа проверка. При извършената такава се установило, че във фабричните кухини на праговете на автомобила били изградени тайници, в които били укрити 24 броя пакети, съдържащи бежово прахообразно вещество, което при тестване с полеви наркотест реагирало на хероин.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор. С постановление на наблюдаващия прокурор при ОП-Хасково водачът на лекия автомобил И.А., на 41 г., е бил задържан за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. Разследването по случая продължава.