Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа 52-годишен мъж за незаконно превеждане през границата на страната на малолетен сирийски гражданин

8 Май 2024 г.

Районна прокуратура – Хасково - Териториално отделение - Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство Д.А., на 52 г., за това, че на 04.05.2024 г. през ГКПП ”Капитан Андреево”, общ. Свиленград, обл. Хасково, превел през границата на страната от Република Турция в Република България, малолетен сирийски гражданин, на 13 г., без разрешение на надлежните органи на властта, като е използвал лек автомобил с българска регистрация. Престъплението е квалифицирано по чл.280, ал.2, т.1, т.3 и т.4, вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 04 май 2024 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ за влизане от Турция в посока към България пристигнал лек автомобил с български регистрационен номер, управляван от Д.А., на 52 г. При извършена проверка в лекия автомобил на задната седалка, на която имало поставени пакети с тоалетна хартия, служител на ГПУ-Свиленград установил, че се намира укрито момче, без паспорт и без разрешение за влизане в страната. Детето е на 13 г., гражданин на Сирия.

Обвиняемият Д.А  е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Бързото производство на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград е приключило само три дни след извършване на престъплението и е внесено в съда.