Окръжна прокуратура – Пазарджик привлече като обвиняем и задържа 39-годишен мъж за убийство и незаконно притежаване на ловна пушка

19 Декември 2023 г.

Днес, 19 декември 2023 г., Окръжна прокуратура – Пазарджик привлече като обвиняем Д.В., на 39 г., за това, че на 18.12.2023 г. в с. Симеоновец, обл. Пазарджик, умишлено е умъртвил В.Д., на 41 г., със средства, опасни за живота на мнозина – огнестрелно оръжие – ловна пушка, 12-ти калибър, като убийството е извършено предумишлено – престъпление по чл. 116 ал.1 т.6 и т.9 вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.

Спрямо Д.В. е повдигнато обвинение, че на същата дата и място е държал без надлежно разрешение огнестрелно оръжие – ловна пушка и 5 броя боеприпаси  - ловни патрони - престъпление по чл. 339 ар. 1 от Наказателния кодекс.  

По делото е установено, че Д.В. и В.Д. се познавали отдавна и през определени периоди живеели на съвместни начала. Към момента на извършване на деянието те не са били в съвместно съжителство. На 18.12.2023 г.  около 19.10 ч.  на тел. 112 е бил подаден сигнал, че в  с. Симеоновец, обл. Пазарджик, в частен дом е простреляна 42-годишната В.В. Пристигналите на място лекарски екипи констатирали смъртта й. Като извършител на деянието е установен – Д.В., на 39 г. Убийството е било извършено със самоделно огнестрелно оръжие - незаконна  ловна пушка.  След извършване на престъплението Д.В. се е укрил, като по-късно е бил установен и задържан. Оръжието е било намерено в землището на с. Семчиново, обл. Пазарджик.

Обвиняемият Д.В. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пазарджик да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Пазарджик, Главна дирекция „Национална полиция“ и ОД на МВР – Пазарджик. В него участваха Албена Кузманова, окръжен прокурор на гр. Пазарджик,   Иван Попадийн и Христо Кънев, служители в сектор „Престъпления против личността“ в Главна дирекция „Национална полиция“ и комисар Величко Величков, началник на отдел „Противодействие на престъпността“ към ОД на МВР –Пазарджик.