Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 84 191 лева

13 Декември 2023 г.

На 10.12.2023 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ пристигнала товарна композиция с чужда регистрация, превозваща стока от Турция през България за Нидерландия. По метода „анализ на риска“ превозното средство е било селектирано за щателна митническа проверка. При извършването й във фабрична кухина в хладилния агрегат на полуремаркето митническите служители намерили укрит плик, съдържащ бижутерийни изделия от жълт метал – пръстени, гривни, колиета и синджири. Според експертизата на вещото лице откритите 859 грама бижута са от 14-каратово злато и са на обща стойност 84 191 лева.

Контрабандните златни накити и товарната композиция са задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на товарния автомобил Е.Й., на 56 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242, ал.1 буква „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково. Разследването по случая продължава.