По искане на Окръжна прокуратура – Пловдив съдът задържа обвиняем за предложен подкуп на полицай, за да не провери автомобил, превозващ мигранти

1 Септември 2023 г.

Днес, 1 септември 2023 г., по искане на Окръжна прокуратура – Пловдив съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо М.Б., на 33 г., румънски гражданин. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 31.08.2023 г., на пътен възел „Орта хан“ в землището на с. Цалапица, обл. Пловдив, с цел да набави за себе си имотна облага, е подпомогнал 9 чужденци – граждани на Сирия, от които пет непълнолетни лица, да преминат незаконно през страната. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Фиат“, с румънска регистрация. Престъплението е квалифицирано по чл. 281 ал.2 т.1 т.4 т.5 и т.6 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

М.Б. е привлечен и като обвиняем и за това, че на същата дата и място е дал подкуп – парична сума в размер на 40 евро на полицейски служител, за да не извърши действия по служба – да не извърши проверка на управлявания от него лек автомобил, марка „Фиат“ – престъпление по чл. 304авр. чл.304 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 31 август 2023 г. в района на пътен възел „Орта хан“, в землището на с. Цалапица, обл. Пловдив, полицейски служители спрели за проверка лек автомобил, марка „Фиат“, управляван от М.Б. Колата се движела в посока към гр. София. Те установили, че в нея се намирали деветима чужденци, всички мъже, граждани на Сирия. Петима от тях били непълнолетни. М.Б. предложил подкуп от 40 евро на полицейски служител, за да не извърши проверка на колата. Служителят на МВР не взел парите и незабавно бил уведомен дежурен разследващ полицай.

Определението на Окръжен съд – Пловдив подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.