Районна прокуратура - Стара Загора внася искане в съда за задържане на обвиняем за нарушена заповед за незабавна защита

7 Август 2023 г.

По досъдебно производство на Районна прокуратура–Стара Загора е предявено обвинение на А. А., на 36 г., за престъпление по чл. 296 ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс – за това, че в периода от 01.08.2023 г. до 06.08.2023 г. в гр. Стара Загора в условията на продължавано престъпление не е изпълнил заповед за незабавна защита, издадена от съда, с която му се забранява да извършва домашно насилие спрямо З. Й., на 77 г., да приближава нея и жилището ѝ.

В хода на разследването е установено, че А.А. проявявал агресия спрямо баба си З.Й., с която живеел в едно домакинство. През месец април 2022 г. А.А. причинил лека телесна повреда на жената и е бил осъден от Районен съд – Стара Загора на затвор - лишаване от свобода за срок от 6 месеца.

А.А. изтърпял наказанието си през май 2023 г., като след това продължил да посещава жилището на баба си, искал от нея да му дава пари, обиждал я и я заплашвал.

На 27.07.2023 г. е била издадена заповед за незабавна защита от Районен съд–Стара Загора, с която се забранявало на А.А. да извършва домашно насилие спрямо баба си, да приближава нея и жилището ѝ на по-малко от 50 метра. Въпреки че бил запознат с издадената заповед, А.А. я нарушил, като отново посетил дома на З.Й., поискал ѝ пари и след като не му дала, я ударил и избягал.

На 06.08.2023 г. А.А. е бил задържан от полицията. Под ръководството на наблюдаващия прокурор продължава събирането на доказателства. С постановление на прокурор обвиняемият А.А. е задържан за срок до 72часа.

Предстои Районна прокуратура–Стара Загора да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия А.А.