Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняеми двама български граждани за контрабанда на златни накити за общо 235 739 лева

3 Август 2023 г.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми двама български граждани по досъдебни производства за контрабанда на общо 2534 грама златни изделия на обща стойност 235 739 лева.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем З.Ж., на 40 г., за това, че на 31.07.2023 г., през ГКПП-Капитан Андреево, обл. Хасково, с лек автомобил, марка „Мерцедес“, лично и чрез други три лица, пренесъл през границата на страната - от Турция в България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери, а именно: златни пръстени, златни гривни, силиконови гривни със златни елементи, златни колиета и др. златни украшения с общо тегло 977 грама, всички на обща стойност 90 863,79 лева – престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „Д” от Наказателния кодекс.  

На 31.07.2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево пристигнал лек автомобил, марка „Мерцедес“.  В него се намирали шофьорът и още трима български граждани. Те пътували от Турция за България. В зоната за митнически контрол четиримата обявили, че нямат нищо за деклариране. При последвалата митническа проверка инспекторите открили в дамска раница, поставена на задната седалка на автомобила, полиетиленов плик с бижутерски изделия от жълт метал. Подобни пликове с изделия от жълт метал са били открити и в джобове в дрехите на тримата пътници в превозното средство при извършените лични прегледи. Те посочили, че всички накити са собственост на единия от пътниците – З.Ж., български гражданин. Установени са общо 977 грама бижутерски изделия, сред които пръстени, гривни, обеци. Според извършената експертиза от вещо лице, всички изделия са от 14-каратово злато (проба 585), на обща стойност 90 863, 79 лева.

Обвиняемият З.Ж. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Окръжна прокуратура-Хасково ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. 

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем и Л.В., на 39 г., за това, че на 01.08.2023 г. през ГКПП-Капитан Андреево, обл. Хасково, с лек автомобил, марка “Мерцедес“, пренесъл през границата на страната, от Република Турция в Република България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери, а именно златни пръстени, златни синджири, златни колиета, златни гривни, златни обици - всички златни изделия с общо нето тегло 1557  грама на обща стойност 144 875,40 лева –  престъпление по чл.242, ал.1, б. „Д” от Наказателния кодекс. 

На 1 август 2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево пристигнал лек автомобил, марка „Мерцедес“, управляван от Л.В., български гражданин. Той е пътувал от Турция за България. Водачът на автомобила обявил, че нямал нищо за деклариране. В хода на контролните действия митническите служители открили в две чанти пакети с недекларирани златни колиета, пръстени, гривни и други накити с общо тегло 1557 грама, за които също е установено, че са изработени от 14-каратово злато и са на обща на стойност 144  875,40 лева.

Спрямо обвиняемия Л.В. е взета мярка за неотклонение „гаранция“ и забрана да напуска пределите на Република България.