Окръжна прокуратура - Хасково привлече като обвиняем и задържа нидерландски гражданин за шофиране след употреба на кокаин и опит за контрабанда на 6 кг хашиш, открит в лек автомобил на ГКПП-Капитан Андреево

3 Август 2023 г.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем К.Х., на 23 г., гражданин на Нидерландия, за това, че на 01.08.2023 г през ГКПП-Капитан Андреево без надлежно разрешително направил опит да пренесе през границата на страната - от България в Турция, високорискови наркотични вещества - кокаин с бруто тегло 530 грама  и хашиш с бруто тегло 6 килограма, като деянието не е довършено по независещи от него причини - престъпление по чл. 242, ал.2, предл. първо, вр. чл. 18, ал.1 от Наказателния кодекс.

К.Х. е привлечен като обвиняем и за това, че на същата дата и място управлявал моторно превозно средство - лек автомобил, марка "Сеат", с нидерландски регистрационен номер, след употреба на наркотични вещества - кокаин, установено по надлежния ред с техническо средство - престъпление по чл. 343б, ал.3 от Наказателния кодекс.

Установено е, че на 1 август 2023 г,. около 14.30 ч. на ГКПП-Капитан Андреево пристигнал лек автомобил, марка "Сеат", управляван от К.Х., нидерландски гражданин. Той пътувал от Нидерландия през България за Турция. Служители на „Гранична полиция“ направили искане за щателна проверка на колата. В хода на контролните действия митническите служители установили, че в кухини на вратите били укрити пакети, в които имало общо 6 килограма хашиш и 530 грама кокаин, всичко /и за двата вида наркотици/ на обща стойност 130 700 лева. В действията по откриване на наркотичните вещества е участвало и обучено митническо куче.

На водача К.Х. е бил извършен тест с техническо средство за употреба на наркотични вещества, като уредът e отчел положителен резултат за наличието на кокаин.  

По делото се извършват действия по разследването. Обвиняемият К.Х. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо него.