Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за опит за контрабанда на пистолети

30 Май 2023 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем К.Т., на 53 г., турски гражданин, за това, че на 28.05.2023 г. на ГКПП - Капитан Андреево, обл. Хасково, с товарен автомобил с чужда регистрация, направил опит да пренесе през границата на страната от Република България в Република Турция, без знанието и разрешението на митниците, стоки, представляващи оръжия на обща стойност 4150 лева, а именно: един брой пистолет марка „COLT“ и един брой пистолет марка „CZ“, ведно с четири празни пълнители, като изпълнителното деяние не е довършено по независещи от дееца причини /поради откриването на огнестрелните оръжия от митническите служители на МП “Капитан Андреево“/ - престъпление по чл. 242 ал.1 б „Г“, вр.чл. 18 ал.1 от Наказателния кодекс. Спрямо К.Т. е била взета мярка за неотклонение “гаранция в пари“, както и „забрана да напуска пределите на Република България“. Разследването по случая се води от разследващ митнически инспектор при ТД Митница Бургас.

На 28 май 2023 г., на път от Великобритания през Германия за Турция, на ГКПП - Капитан Андреево пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация, управляван от турския гражданин К.Т. Пред митническите органи той представил редовни документи за превозваната от него стока, като не декларирал пренасянето на други вещи и валутни ценности. По метода „анализ на риска“ товарната композиция била отклонена за щателна митическа проверка. При извършен личен обиск на водача митническите служители открили закрепени на кръста му два пакета, в които имало пистолет марка „COLT“ и части от пистолет марка „CZ“. Останалите елементи от второто огнестрелно оръжие били открити в таблото на шофьорската кабина и в страничния шкаф на влекача.

Под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково са извършени множество следствени действия, като разследването по случая продължава.