Окръжна прокуратура - Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на живак

7 Април 2023 г.

На 04.04.2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация, превозващ стока от Турция през България за Хърватия. По метода „анализ на риска“ превозното средство е било селектирано за щателна митническа проверка. При извършената такава нарушения не били констатирани. При последвалия личен преглед на водача на автомобила митническите служители открили във вътрешния джоб на якето му стъклено бурканче, обвито в прозрачно фолио. То съдържало отровно вещество - метален живак с общо бруто тегло 0,590 грама.

Предметът на контрабандата е бил задържан.  По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура - Хасково водачът на товарния автомобил И.Е., на 53 г., турски гражданин, е бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б. „Г“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 2000 лева,  както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура - Хасково. Разследването по случая продължава.