Прокурор от Районна прокуратура – Кърджали изнесе открит урок за опасностите от употребата на наркотични вещества пред ученици от 11-и клас в СУ „Йордан Йовков“ в града Сподели

18 Януари 2023 г.

Прокурор Росица Ангелова от Районна прокуратура-Кърджали изнесе вчера открит урок пред ученици от 11-и клас в СУ „Йордан Йовков“ за опасностите от употребата на наркотични вещества и престъпленията, свързани с тях. Лекцията се проведе по Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Прокурор Ангелова обясни в какво се изразяват съставите на престъпленията, свързани с наркотичните вещества – производството, преработката, придобиването или държането, разпространението, засяването или отглеждането на растения от опиев мак и кокаинов храст или растения от рода на конопа, както и за управление на моторно превозно средство след употреба на такива вещества, а също и наказанията, предвидени от закона. Тя разказа и за рисковете от употребата на наркотични вещества и как това би повлияло на живота и здравето.

Във втората част на лекцията прокурор Ангелова запозна накратко учениците с правата им при сключване на трудов договор и постъпване на работа, както и за начина на защита при нарушение от недобросъвестен работодател или неправомерно уволнение.

Образователна програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за втора учебна година се провежда съвместно между Окръжен съд- Кърджали, Окръжна прокуратура-Кърджали, Районна прокуратура-Кърджали и Средно училище „Йордан Йовков“-Кърджали.