Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми турски граждани за недекларирано злато за общо 234 243 лева, открито в автобус на ГКПП-Капитан Андреево

23 Декември 2022 г.

Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми по бързо производство Е.Т., на 19 г., и Д.Й., на 51 г., турски граждани, за това, че на 21 декември 2022  г. на ГКПП-Капитан Андреево, в съучастие помежду си, при излизане от България за Турция не изпълнили задължението си да декларират писмено пред митническите органи пренасяните благородни метали през границата на страната, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1, вр. чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс.

На 21 декември 2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал автобус с турска регистрация. Той пътувал по редовната линия от Румъния за Турция през България. При извършена проверка на автобуса под шофьорската седалка митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ открили черен плик с поставени в него недекларирани благородни метали - 550,60 грама златна сплав-отливка, 449 грама златна сплав-отливка, 947,60 грама златна сплав-отливка и 790,90 грама златна сплав-отливка.

Общото тегло на недекларираните благородни метали е 2 738,10 грама с българска равностойност около 234 243 лева. Двамата обвиняеми са пътували в автобуса и в различно време са го управлявали.

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.