Пловдивски прокурори изнесоха публична лекция пред студенти по право от ПУ „Паисий Хилендарски“ по повод 30 години от създаването на Юридическия факултет

22 Ноември 2022 г.

Пловдивски прокурори изнесоха днес публична лекция пред студенти по право от втори курс в ПУ „Паисий Хилендарски“  на тема „Изборът на професия и ролята на прокуратурата в съдебната власт“. Срещата се проведе по повод 30 години от създаването на Юридическия факултет в учебното заведение. В препълнената 9 аудитория с бъдещите си колеги разговаряха Румен Попов, заместник-апелативен прокурор в Апелативна прокуратура - Пловдив, Галина Андреева – Минчева, заместник-окръжен прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив, Чавдар Грошев, районен прокурор на гр. Пловдив и Димитър Пехливанов, прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.  Те всички са завършили право в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Четиримата магистрати разказаха за за пътя на своята кариера, за за ролята и мястото на прокуратура в съдебната власт, за трудните и знакови дела, по които са работили и постигнали осъдителни присъди, за начина на събиране на доказателства, за защитата на свидетели, правата на пострадалите, образуването на досъдебни производства, проверки и др. 

„Целта и най-същественото в нашата професия е да постигнем справедливост и да се чувстваме удовлетворени от работата си“, обърна се към студентите Румен Попов. Той им напомни, че за да успят, трябва много да учат, да се интересуват и да задават въпроси на преподавателите си. 

Галина Андреева – Минчева обясни, че още като студентка е избрала да бъде прокурор 

„Нашата професия е изкуство за доброто и справедливото. Изкуство е да се съберат доказателства и да се представят  в съда, за да може този, който е нарушил закона да получи съответното наказание. Полагайте усилия и ще бъдете удовлетворени“,  заяви пред второкурсниците Чавдар Грошев Димитър Пехливанов, който е прокурор от 2017 г., каза, че професията на прокурора е призвание. „Работата ни е отдадена на хората и обществото. Материята е необятна и трябва постоянно да се учиш“, допълни той.

Студените се интересуваха дали на прокурорите им е оказван натиск в тяхната работа.  „Никога! Имам пълна свобода в работа си и действам по вътрешно убеждение“, отговори Димитър Пехливанов. Той бе подкрепен и от колегите си. Един от студентите се поинтересува дали се обръща внимание на всички жалби, които постъпват в прокуратурата. 

„Всички жалби и сигнали, които постъпват се разглеждат от прокурор. Няма изключение. И всеки жалбоподател получава отговор. Ние работим с документи и доказателства. Ако някой остане е недоволен, може да обжалва на по-горна инстанция“, обясниха магистратите. Студентите ги попитаха за начина на провеждане на конкурсите за магистрати, възможностите за обучение след завършване, за това как се справят със стреса в работа и др.

Дискусията  с прокурорите е част от традиционните срещи, които се провеждат между студенти и магистрати през последните няколко години.