Районна прокуратура–Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за недекларирана валута за общо 246 649 лева, открита в товарен автомобил на ГКПП-Капитан Андреево

14 Ноември 2022 г.

Районна прокуратура–Хасково - Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство Я.О., на 37 г., турски гражданин, за това, че на 12 ноември 2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево при излизане от България за Турция не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 12 ноември 2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от Я.О., на 37 г. Той пътувал от Германия за Турция през България. При извършена проверка в кабината на влекача, в пружините на матрака на леглото, митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ намерили недекларирани парични средства -126 110 евро. Общият размер на недекларираните парични средства е с левова равностойност около 246 649 лева.

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура–Хасково – Териториално отделение–Свиленград.