Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем по бързо производство и задържа мъж за управление на автомобил след употреба на алкохол

27 Септември 2022 г.

айонна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Г.А., на 47 г., за това, че на 26.09.2022 г. в гр. Стара Загора е управлявал лек автомобил „Рено Канго“ с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 1,48 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство – „Алкотест Дрегер“, след като е осъден с влязла в сила присъда за деяние по чл.343б ал.1 от НК.

Престъплението е квалифицирано по чл.343б, ал.2 от Наказателния кодекс.

На 26.09.2022 г. в 03.55 ч. Г.А. предприел управление на автомобил „Рено Канго“ по ул. “Георги Байданов“. Той бил спрян от полицейски екип за проверка и при тестване с техническо средство е отчетен алкохол в кръвта от 1,48 промила. Обвиняемият бил сам в автомобила.

С постановление на наблюдаващия прокурор Г.А. е задържан за срок до 72 часа. Той е осъждан през 2020 г. за управление на автомобил след употреба на алкохол, като му е било определено условно наказание. Настоящото престъпление е извършено в изпитателния срок на условното осъждане.

Предстои Районна прокуратура-Стара Загора да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Г.А.