Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за подпомагане на граждани на Сирия да преминат незаконно през страната

26 Септември 2022 г.

Районна прокуратура - Стара Загора привлече като обвиняем М.Р., на 23 г., за това, че на 23.09.2022 г. на км 201 на автомагистрала „Тракия“, обл. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на лек автомобил „Нисан Кашкай“, противозаконно подпомогнал, чрез осигуряване на превоз и транспорт,  повече от едно лице – 6 чужденци, сред тях и момче на 7 г., граждани на Сирия, да преминат в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1, т.4 и т.5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. 

С постановление на прокурор от РП-Стара Загора е постановено задържане на обвиняемия за срок до 72 часа.

М.Р. намерил обява за добре платена работа, свързана с превоз на пътници и се обадил. Наел за собствена сметка автомобил. През цялото време поддържал контакт с непознато за него лице по мобилно приложение. Така получил информация, че трябва да превози лица от начална точка - гориста местност край с. Маринка, обл. Бургас, до гр. София, където щял дя получи много добро заплащане. Качил в автомобила си петима мъже и едно малолетно момче,  които чакали на уговореното място.  При преминаването по автомагистрала „Тракия“ полицейски служители го спрели за проверка и установили, че в купето пътували четирима пътници, а в багажното отделение още двама.

Извършват се активни действия по разследването.