Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми и задържа 29-годишен сириец и четирима българи за подпомагане на сирийци, афганистанци и мароканци да пребивават и преминават незаконно през страната

21 Септември 2022 г.

Днес, 21 септември 2022 г., Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми М.А., на 29 г., гражданин на Сирия и със статут на постоянно пребиваващ в България, и Х.О., на 40 г.,български гражданин, за това, че на 24.05.2022 г., в съучастие, съответно като извършител и помагач, с цел да набавят за себе си имотна облага противозаконно подпомогнали 4 граждани на Сирия – всички мъже, сред които и непълнолетно момче, на 17 г., да пребивават незаконно в страната – осигурили им подслон в гр. Пловдив. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство. Престъплението е квалифицирано по чл. 281 ал.2 т.1 т.5 ал.1 вр. чл.20 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Спрямо М.А. е повдигнато обвинение и за това, че от неустановена дата през месец септември 2022 г. до 20.09.2022 г., на територията на гр. Пловдив и на гр. Средец, обл. Бургас, като подбудител, с цел да набави за себе си и за съучастниците си имотна облага, умишлено склонил 29-годишната П.Ч. и 39-годишния Й.Ч., български граждани, да извършат престъпление като подпомогнат 20 чужденци – граждани на Сирия, Афганистан и Мароко, сред които и две деца – на 3 г. и на 14 г., да пребивават и преминават незаконно през страната. Престъплението е квалифицирано по чл. 281 ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

 За същото престъпление като обвиняеми са привлечени и П.Ч., Й.Ч., като извършители, и М.Д., на 36 г., български гражданин, като помагач.

Петимата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Предстои Районна прокуратура – Пловдив да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

За срок от 24 часа по Закона за МВР са били задържани още седем лица на 20.09.2022 г. Те са били разпитани като свидетели, след което освободени. 

 И в момента продължават активните действия по разследването.