Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за недекларирана валута за общо 312 346 лева, открити в автобус на ГКПП - Капитан Андреево

16 Септември 2022 г.

Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем по бързо производство М.Г. , на 54 г., турски гражданин, за това, че на 13 септември 2022 г. на ГКПП - Капитан Андреево при излизане от България за Турция не изпълнил задължението си да декларира писмено  пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която  е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 13 септември 2022 г. около 23 ч. на ГКПП - Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал автобус с турска  регистрация. Той пътувал по редовната линия от Румъния през България за Турция и се управлявал от двама водачи, които се сменяли. Един от тях бил М.Г.

При извършена проверка на автобуса в задната част, в люка, митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ намерили  недекларирани парични средства – евро, поставени в 4 пакета. В личната чанта на водача М.Г. те открили още 24 броя пачки с евро банкноти. Общият размер на недекларираните парични средства е 159 700 евро с обща българска равностойност около 312 346 лева.

Обвиняемият М.Г. е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково.

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.