Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 116 392 лева през ГКПП – Капитан Андреево

15 Септември 2022 г.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем М.Г., на 37 г., турски гражданин, за това, че на 11.09.2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево, с товарен автомобил, марка „Волво“, е пренесъл през границата на страната без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери, а именно 985 грама златни изделия – гривни, синджири и др., на обща стойност 116 392 лева – престъпление по чл. 242 ал.1 буква „Д“ от Наказателния кодекс.

На 11.09.2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от М.Г.  Той представил редовни документи за превозваната стока – дини от Турция за Германия. По метода „анализ на риска“ камионът е бил селектиран за щателна митническа проверка, при която на три места в шофьорската кабина - под седалките и във фабрична кухина над панорамното стъкло, са били намерени четири картонени кутии с изделия от жълт метал. Според направената от вещото лице експертиза накитите, с общо тегло 985 грама, са от 14, 21 и 22-каратово злато и са на обща стойност 116  392  лева.

Спрямо обвиняемия М.Г. е взета мярка за неотклонение „гаранция“, както и му е наложена забрана за напускане на пределите на Република България.

Действията по разследването продължават под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.