Апелативен съд – Пловдив потвърди задържането на турски гражданин, обвинен от Окръжна прокуратура – Хасково за контрабанда на 104 кг хероин

25 Август 2022 г.

По искане на прокуратурата Апелативен съд – Пловдив потвърди мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо  Х. А., на 38 г., турски и френски гражданин. Той е привлечен като обвиняем за това, че без надлежно разрешително пренесъл през границата на страната високорисково наркотично вещество – хероин, с общо брутно тегло 104,940 кг и хашиш с общо брутно тегло 0,090 кг, всичко на обща стойност 9 445 050 лева. Предметът на деянието е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Престъплението е квалифицирано  по чл.242 ал.4 предл. 1 във връзка с ал. 2 предл.1 от Наказателния кодекс.

На 15 август 2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево от Република Турция в Република България влязъл лек автомобил марка „Фолксваген“ с чужда регистрация. С него за Република Франция пътували обвиняемият Х.А. и семейството му. По метода „анализ на риска“ лекият автомобил бил отклонен за щателна митническа проверка. В тайници в пода под предните седалки на превозното средство и в резервната гума на колата митническите служители намерили укрити общо 210 пакета. 209 от тях съдържали светло бежово прахообразно вещество, което при тестване с полеви наркотест реагирало на хероин, а веществото от последния пакет реагирало на хашиш.

Според съда има реална опасност Х. А. да извърши друго престъпление или да се укрие, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателното.