Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа български гражданин за опит за контрабанда на марихуана за 36 080 лева през ГКПП – Капитан Андреево

24 Юни 2022 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем Д.Д., на 47 г., за това, че на 22.06.2022 г. на ГКПП - Капитан Андреево с лек автомобил, марка „Ауди“, без надлежно разрешително направил опит да пренесе през границата на страната от Република България в Република Турция високорисково наркотично вещество – марихуана, с общо бруто тегло 9,020 килограма и на обща стойност 36 080 лева. Деянието е останало недовършено по независещи от него причини. Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.2, вр. чл.18, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 22.06.2022 г. на ГКПП - Капитан Андреево в посока от България към Турция се установил лек автомобил, марка „Ауди", управляван от българския гражданин Д.Д. Водачът бил сам в автомобила. Превозното средство било отклонено за извършване на щателна митническа проверка, при която в газовата бутилка била открита втора - по - малка. В нея били намерени два полиетиленови чувала, в които имало суха зелена листна маса. При извършения полеви тест растителната маса е реагирала на марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор. С постановление на наблюдаващия прокурор при ОП – Хасково водачът на автомобила Д.Д., на 47 г., е задържан за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура – Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.