Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за побой и закана с убийство в условията на домашно насилие

13 Юни 2022 г.

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за побой и закана с убийство в условията на домашно насилие 

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Р.Р., на 38 г., за това, че на 27.03.2022 г. в гр. Ст.Загора и в землището на с. Арнаутино и с. Самуилово, е причинил на 32-годишна жена средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на дясна подбедрица. Деянието е извършено в условията на домашно насилие. Той е обвинен и за това, че на 27.03.2022 г. в гр. Стара Загора се е заканил с убийство на пострадалата жена с думите: „Ще те заровя жива!“ и това заканване е възбудило основателен страх за осъществяването му.

Престъпленията са квалифицирани по чл.131, ал.1, т.5а, вр.чл.129, ал.2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс и по чл.144, ал.3 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Р.Р. и пострадалата живели на семейни начала и са родители на две деца. След раздялата им Р.Р. започнал да преследва, заплашва и упражнява агресия над жената. Имал издадени заповеди за защита от домашно насилие.

След извършено разследване и събиране на достатъчно доказателства наблюдаващият прокурор е привлякъл като обвиняем Р.Р. и е постановил задържането му за срок от 72 часа. Изготвил е и искане до Районен съд-Стара Загора за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Искането не е уважено от съда и спрямо Р.Р. е определена мярка “домашен арест“. Днес наблюдаващият прокурор ще подаде протест срещу решението на съда.