По досъдебно производство на Районна прокуратура – Стара Загора са осъдени две жени за грабеж на улица в гр. Казанлък

9 Юни 2022 г.

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Стара Загора са осъдени две жени за грабеж на улица в гр. Казанлък

По досъдебно производство на Районна прокуратура-Стара Загора са осъдени 42-годишната Е.Ю. и 41-годишната Д.Ю. Те са признати за виновни за това, че на 11.01.2022 г. в гр. Казанлък, в съучастие помежду си, са отнели чужди движими вещи - черна раница с различни вещи в нея и пари - 1050 лв. от владението на 62-годишна жена с намерение противозаконно да ги присвоят,  като са употребили за това сила  - дърпане на раница, скъсване дръжката на раницата и запушване на устата на пострадалата - престъпление по чл. 198, ал.1  вр. с чл. 20, ал.2 вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

На 11.01.2022 г. около 18.30 ч. пострадалата се движила пеша в един от жилищните квартали на гр. Казанлък. Видяла, че към нея се приближават две непознати жени, които й подвиквали. Тя тръгнала по-бързо, но те я настигнали. Едната започнала да й дърпа раницата, която била на гърба й и викала: “Гладна съм, дай ми 5 лева“. Другата й запушила устата с ръка. След това двете разменили местата си. Едновременно с това едната от тях бръкнала във вътрешния джоб на якето на пострадалата и отнела черно портмоне. Двете успели да скъсат дръжката на раницата, взели я и избягали. Пострадалата се прибрала в дома си, откъдето подала сигнал на тел. 112.

Част от вещите са били намерени и върнати на пострадалата, а парите възстановени. И двете обвиняеми са задържани на 20.01.2022 г. и спрямо тях е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража“ по искане на наблюдаващия прокурор.

Спрямо Е.Ю., която е осъждана преди и настоящото престъпление е извършено в изпитателен срок, е наложено наказание от 1 година лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим.

Спрямо Д.Ю. е наложено условно наказание от 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок. Наказанията са определени по споразумение, одобрено от Районен съд - Казанлък.

Определението на съда е окончателно.