Окръжна прокуратура-Пловдив предаде на съд обвиняем за причиняване по непредпазливост на катастрофа, при която на Околовръстния път на града загинаха трима мъже

8 Юни 2022 г.

Окръжна прокуратура-Пловдив предаде на съд обвиняем за причиняване по непредпазливост на катастрофа, при която на Околовръстния път на града загинаха трима мъже

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо И.Д., на 47 г. Той е предаден на съд за това, че на 02.05.2021 г., на главен път II – 86 /гр. Пловдив – гр. Смолян/, при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил „БМВ – Х5“, е нарушил правилата за движение, при което по непредпазливост е причинил смъртта на трима мъже  – Н.И., на 43 г., Г.К.,  на 36 г., и Р.У., на 38 г. и случаят е особено тежък.

На посочената дата обвиняемият И.Д. бил със свои близки и познати в къща в с. Бойково, обл. Пловдив, където празнували Великден. Около 21,30 ч.,  И.Д., заедно с Г.К. и Р.У., се качили в лекия автомобил „БМВ – Х5“.  Колата шофирал И.Д., въпреки че през деня употребявал алкохол. Те тръгнали в посока към гр. Пловдив. Г.К. пътувал на предната седалка, а Р.У. – на задната, зад шофьора.

И.Д. се движел с автомобила по Околовръстното шосе на гр. Пловдив. В момента на инцидента той управлявал автомобила с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, а именно 2,17 промила и със скорост от 180 км/ч при разрешени 90 км/ч за пътно превозно средство категория „В“ извън населено място. Той предприел маневра изпреварване, но не успял да се върне в напуснатата от него пътна лента, в резултат на което настъпил челен сблъсък с идващия отсреща лек автомобил „БМВ – 730 Д“, управляван от Н.И. Вследствие на сблъсъка на място загинали Н.И. и Р.У., а Г.К. починал впоследствие в болницата. 

Според техническата експертиза, причина за катастрофата е управление на лекия автомобил от И.Д. след употреба на алкохол, с превишена скорост  и предприемане на изпреварване по време и място, когато това не е било безопасно.

Спрямо И.Д. е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 20 000 лева от Апелативен съд – Пловдив. С постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив му е наложена забрана за напускане пределите на България и му  е иззето свидетелството за управление на моторно превозно средство. 

Престъплението е квалифицирано по чл. 343, ал.3, б. Б, вр ал. 1, б.В, вр. 342, ал. 1 от НК. Случаят е определен като особено тежък. 

Наказанието за посоченото престъпление е от 5 до 20 години лишаване от свобода и лишаване от правоуправление.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.