ОП – Хасково привлече като обвиняем и задържа български гражданин за опит за контрабанда на марихуана за 22 400 лева през ГКПП – Капитан Андреево  

6 Юни 2022 г.

ОП – Хасково привлече като обвиняем и задържа български гражданин за опит за контрабанда на марихуана за 22 400 лева през ГКПП – Капитан Андреево 

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем Д.Д., на 50 г., за това, че на 03.06.2022 г., на ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, с лек автомобил, марка БМВ, без надлежно разрешително е направил опит да пренесе през границата на страната от Република България в Република Турция високорисково наркотично вещество – марихуана, с общо бруто тегло 5,610 килограма и на обща стойност 22 440 лева, като деянието е останало недовършено по независещи от него причини - престъпление по чл.242, ал.2, вр. чл.18, ал.1 от НК.

Д.Д. е обвинен и за това, че на същата дата в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление е управлявал моторно превозно средство – престъпление по чл. 343в ал.2 от НК.

На 03.06.2022 г. на ГКПП - Капитан Андреево, в посока от Република България към Република Турция, на трасе изходящи  леки автомобили и автобуси, се установил лек автомобил, марка БМВ с български регистрационен номер, управляван от българския гражданин Д.Д. Водачът бил сам в автомобила. Превозното средство било отклонено за проверка. При извършената такава, в резервната гума, контролните органи са открили вакуумирани 22 броя полиетиленови пликове, в които имало суха зелена листна маса. При направения полеви тест, сухата маса позитивирала на марихуана. Наркотичното вещество е с общо бруто тегло 5,610 кг и е на стойност 22 440 лева.

По делото се извършват действия по разследването. Водачът на автомобила е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Предстои Окръжна прокуратура – Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д.Д.