Прокурор от Районна прокуратура – Кърджали изнесе открит урок за трафика на хора пред ученици от СУ „Йордан Йовков“ в града

30 Май 2022 г.

Прокурор от Районна прокуратура – Кърджали изнесе открит урок за трафика на хора пред ученици от СУ „Йордан Йовков“ в града

Днес, 30 май 2022 г., прокурор Мерйем Алиева от Районна прокуратура – Кърджали изнесе открит урок пред ученици от 11 клас от Средно училище „Йордан Йовков“ в гр. Кърджали на тема:  „Непълнолетните лица и правосъдието-жертви и извършители на престъпление. Трафик на хора“. Срещата се проведе в часа по гражданско образование и се осъществява по Образователната програма на ВСС.  

С примери и на достъпен за учениците език прокурор Алиева представи различни ситуации за жертви или извършители на престъпление от непълнолетни лица.  Разказа за правата им като жертви на престъпление и пред кои органи могат да подадат жалби, както и какви са основните им права и задължения като свидетели. В третата част от урока младежите научиха повече за престъпленията, свързани с трафик на хора. Прокурор Алиева им разясни най-важните мерки, които трябва да предприемат за ограничаване на ситуации, в които биха могли да попаднат,  а именно: да бъдат внимателни при  примамливи предложения за работа, да информират своите близки, както и предварително да се събере възможно най-много информация.

В края на часа, за да добият по-ясна представа за представения урок, прокурор Алиева чрез мултимедия им представи видеофилм за детското правосъдие, поместена на интернет-страницата на Висшия съдебен съвет.

Срещата с учениците по Образователната програма на ВСС се провежда за седми пореден път през тази учебна година и е съвместно с Окръжен съд – Кърджали и Окръжна прокуратура – Кърджали.