Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за притежаване на взривни вещества и боеприпаси

31 Май 2022 г.

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за притежаване на взривни вещества и боеприпаси

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Д.И., на 30 г., за това, че на 26.05.2022 г. в гр. Казанлък в лек автомобил и в дома си е държал взривни вещества и боеприпаси - престъпление по чл. 339, ал. 1, предложение ІІ-ро от Наказателния кодекс.

На 26.05.2022 г., около 11.15 ч., в гр. Казанлък полицейски служители  спрели за проверка лек автомобил “Опел Астра“, чийто водач бил Д.И. Той бил сам в автомобила. В скута му имало картонена кутия от вафли, в която държал патрони, капсули, пиротехническо устройство тип „Писалка“ и малокалибрени патрони. Впоследствие било извършено претърсване и изземване в дома, обитаван от Д.И. На място са били открити капсули от същия вид като тези в автомобила.

Намерените взривни вещества и боеприпаси са общо 617 бр. капсули, тип „Живело“, 1 бр. метална кутия с 18 бр. сигнални ракети, 1 бр. метална кутия с 23 бр. сигнални ракети, 26 бр. патрони и 1 бр. пиротехническо устройство. 

Д.И. е в изпитателния срок на предходно осъждане. Наблюдаващият прокурор е постановил задържане за срок до 72 часа и е било внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

Съдът е уважил искането на Районна прокуратура-Стара Загора и е приел, че се касае за висока степен на обществена опасност на престъплението и на извършителя му.

Определението на Районен съд-Казанлък подлежи на обжалване.