Прокурор Екатерина Стратиева от Районна прокуратура – Кърджали изнесе открит урок пред ученици от 11 клас от училище „Йордан Йовков“ в града по Образователната програма на ВСС

9 Май 2022 г.

Прокурор Екатерина Стратиева от Районна прокуратура – Кърджали изнесе открит урок пред ученици от 11 клас от училище „Йордан Йовков“ в града по Образователната програма на ВСС

Екатерина Стратиева, прокурор от Районна прокуратура – Кърджали, изнесе открит урок на тема „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни, и мерките за защита на правата на жертвите“ пред ученици от 11 клас на Средно училище „Йордан Йовков“ в гр. Кърджали.  Срещата се проведе в рамките на Образователна програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

В два поредни часа прокурор Стратиева разясни на учениците какво представлява домашното насилие според Закона за защита от домашно насилие. Тя разговаря с тях на достъпен език и ги запозна с това кой има право на защита от домашно насилие, кои са компетентните органи за сезиране при случаи на домашно насилие, кога може съдът да издаде заповед за незабавна защита от домашно насилие и какви са последиците от нарушаване на издадената заповед. Подробно им представи видовете мерки за защита от домашно насилие, както и какъв може да бъде максималният срок за тях.

 След края на лекцията, прокурор Стратиева отговаряше на въпросите на учениците.

 Съвместните срещи по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ между  Окръжен съд – Кърджали, Окръжна прокуратура – Кърджали, Районна прокуратура – Кърджали и Средно училище „Йордан Йовков“ – Кърджали ще продължат до края на учебната година с още уроци по право.