Ученици от две училища в гр. Свиленград участваха в симулативен съдебен процес за държане на наркотици в Деня на отворените врати на прокуратурата и съда

12 Април 2022 г.

Ученици от две училища в гр. Свиленград участваха в симулативен съдебен процес за държане на наркотици в Деня на отворените врати на прокуратурата и съда

Днес, 12 април 2022 г., по случай  Деня на Конституцията и юриста – 16 април, се проведе Ден на отворените врати в Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград съвместно с Районен съд – Свиленград. Тази година инициативата бе под надслов „Открито за съдебната власт“. По този повод ученици от 9 и 10 клас от ПГССИ „Христо Ботев“ и СУ „Д-р Петър Берон“ участваха в симулативен наказателен процес по казус за придобиване и държане на наркотични вещества без надлежно разрешително. Гимназистите влязоха в ролите на съдия, прокурор, обвиняем и адвокат. „Делото“ се разгледа в зала №1 в Съдебната палата в гр. Свиленград. Учениците предварително се бяха подготвили с помощта на прокурори и съдии.

След като страните представиха своите тези – пледоарията на „прокурора“ и защитата на „адвоката“, „съдът“ определи размера на наказанието и постанови присъда. В залата присъстваха съученици на участниците в съдебния процес, които ги аплодираха.

„Гимназистите бяха единодушни, че разгледаният казусът, който е по действителен случай, е много поучителен за тях“, разказаха Мария Кирилова, заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Хасково. и прокурор Цветослав Лазаров.  От Районен съд – Свиленград в инициативата участваха – Живка Петрова, председател, и съдия Добринка Кирева.

Всички ученици и гости получиха като подарък Конституцията на Република България.